Image

Poremećaji prehrane

Iako u nazivu stoji riječ prehrana, poremećaji prehrane su puno više od hrane i načina na koji se hranimo. Oni su kompleksna psihička i emocionalna stanja koja zahtijevaju intervencije kako liječnika medicine tako i psihoterapeuta.

Najčešći simptomi uključuju gladovanje, prejedanje, povraćanje, ekstremno zdravu ili biranu hranu, te opsesivno vježbanje. Može početi kao opsesija hranom, težinom ili izgledom tijela. U teškim slučajevima može imati ozbiljne posljedice na zdravlje dovodeći čak i do smrti ako se ne liječi.

U podlozi poremećaja prehrane stoji niz psiholoških faktora koji dovode do toga da se razviju nezdrave navike hranjenja.

Geštalt terapija na poremećaj prehrane gleda kao na način prilagodbe oboljele osobe okolini u kojoj je teško bivati, u kojoj su njene emocije i potrebe neprihvatljive, a trenutni resursi s kojima osoba raspolaže nedostatni za nošenje sa preplavljujućim psihičkim procesima. Ako uzmemo u obzir da su korijeni  poremećaja prehrane najčešće smješteni u razdoblje adolescencije, u kojem su u fokusu pitanja identiteta, osamostaljivanja, preuzimanja odgovornosti, te razvijanje i prihvaćanje spolnosti i slike vlastitog tijela, tada možemo imati više razumijevanja za osjetljivo tlo na kojem se ovakav poremećaj može razviti i neprimjetno šuljajuće uvući u dinamiku cijele obitelji. U društvu i kulturi u kojoj se na perfekcionizam, visoka postignuća i besprijekoran izgled gleda kao na pohvalne i poželjne karakteristike, javlja se i visoka potreba za kontrolom i ovisnost o rutinama koje nas do kontrole dovode. Tako i u poremećaju prehrane u podlozi stoje visoka potreba za kontrolom (sebe i svijeta u kojem je potrebno dosići te zadane standarde), kao i ovisnost o ritualu vezanom za prehranu.

Poremecaji-prehrane-psiholoska-pomoc

 

Postoji zanimljiva veza između rituala vezanih za hranu i naših emocionalnih i psihičkih procesa. Načini na koje jedemo, žvačemo i probavljamo hranu povezani su sa načinima na koje biramo životna iskustva, analiziramo odgovaraju li nam situacije, ljudi ili događaji, prihvaćamo ili odbacujemo doživljeno, proživljavamo vlastite emocije. Načini hranjenja i dinamika okupljanja za obiteljskim stolom već od najranije dobi utiskuje nesvjesne obrasce koji hranu i sitost povezuju sa ugodom ili pak zatrpavanjem neželjenih osjećaja.

Liječenje

Liječenje uvijek obavezno mora uključivati liječnika medicine i psihoterapeuta. Tek kombiniranim interdisciplinarnim pristupom moguće je postići oporavak.

U psihoterapijskom tretmanu poremećaja prehrane klijente podučavam kako da prakticiraju svjesno jedenje, da osvještavaju signale fizičke gladi i sitosti te da nauče prepoznati razliku između fizioloških i psiholoških signala iz trbuha. Usmjeravam se na podržavanje i osnaživanje osobe da osjeti, doživi i imenuje osjećaje i emocionalne procese koji su u njoj. Radimo također i na odnosu sa vlastitim tijelom te na povezivanju tijela i psihe u integriranu cjelinu. Vježbe disanja, kontakta sa svojim unutarnjim procesima ili tijelom, te kontakta u podržavajućem odnosu, promatraju se kao eksperimenti u ovoj vrsti psihoterapije i mogu se koristiti za istraživanje odnosa klijenata s drugim ljudima izvan terapije; u podlozi stoji ideja da ako osoba razvije odnos povjerenja i prihvaćanja bez prosuđivanja sa terapeutom, s vremenom može uvidjeti da su takvi odnosi mogući i izvan terapijskog okruženja. S vremenom osoba razvija dovoljno unutarnjih resursa da može podnijeti biti u kontaktu sa svojim osjećajima i potrebama, imenovati ih i poduzimati akcije kako bi ih zadovoljila te imati funkcionalan život u zajednici (na poslu, s prijateljima, obitelji, u slobodnim aktivnostima).
Prorada snažnih osjećaja poput srama ili bijesa, prihvaćanje tijela te rad na osvještavanju i postavljanju osobnih granica čine dugotrajan proces i važno je posvijestiti da je rad na sebi kod osoba sklonih poremećaju prehrane cjeloživotna zadaća, a često će dodatno biti neophodna i obiteljska ili sistemska psihoterapija.

Kontakt

Puni krug, obrt za savjetovanje, vl. Sandra Popijač Tomšić

Mobitel: 095 911 5067

Adresa: Zagrebačka 89, Varaždin (Tehnološki park)

Zadovoljna-zena-rad-na-sebi
Top
Koristimo kolačiće za poboljšanje naše web stranice. Nastavljajući upotrebu ove web stranice dajete suglasnost za upotrebu kolačića. Saznaj više…