Image

Psihosomatika

Jeste li se ikad našli u situaciji ili čuli od nekog poznatog da je obavio sve pretrage, svi nalazi su ok, ali i dalje ga boli? Glava, leđa, želudac…

Psiholozi i psihoterapeuti odavno su svjesni da se emocionalni i psihički procesi odražavaju na tijelu. Da su um i tijelo povezani u neraskidivu cjelinu. I dok nas romantizirane ili zapadnjačke ideje navode na borbu između razuma i osjećaja, uma i duše, analitike i kreativnosti, gdje se favorizira pobjeda razuma, logike i analitike, u geštalt psihoterapiji postoji svjesnost o tome da te dvije strane ne treba poticati na nadjačavanje i borbu, već raditi na njihovoj suradnji jer ionako surađuju, htjeli mi to ili ne.

Tijelo ne laže. Ako se i sami pokušamo zavarati mislima „ma nije ovo tako važno“ ili „bolje mi je da razmišljam praktično“, kad-tad tijelo će nam dati signale da smo zanemarili onaj unutarnji glas koji zna što nam zapravo treba.
Tjelesni-simptomi-psihoterapija
Geštalt terapeut gleda osobu kao cjelinu koja je više od zbroja svojih dijelova. Veliki dio našeg mentalnog, emocionalnog zdravlja ovisi o načinima na koje naše tijelo ubire signale iz okoline (što vidimo, čujemo, osjetimo na koži) i načina na koje tim informacijama dajemo smisao. Mozak i misaoni proces su puno brži od tjelesnih procesa. Zato se i „razumski“ aspekt više uklapa u logiku današnjeg ubrzanog načina života. I zato je još teže, nekome tko nije upoznat sa psihologijom i psihoterapijom,  povezati na koje načine su tijelo i emocije povezani, koje signale nam šalju, što nam govore o našim potrebama i kako to iskoristiti da radi za nas, a ne protiv nas.

I zato, kada se klijenti jave u psihoterapiju zbog migrene ili gastritisa, nakon što sve pretrage pokažu da je sve u redu, najčešće su već svjesni da je potrebno zauzeti drugačiju perspektivu i prihvaćaju načine povezivanja njima naizgled nepovezivih elemenata tijela i emocija. U terapiji tada mi zapravo ne razgovaramo o simptomima i o učestalosti njihove pojave, već vas pozivam na upoznavanje svojih emocionalnih potreba i načine na koje vaše tijelo reagira kada te potrebe blokirate. Neki to novootkriveno slušanje sebe zovu „gut feeling“, neki intuicija, self, unutarnje dijete, ili autentično pravo „ja“. Sjećam se odrasle klijentice koja je imala ekcem na nozi, koji se povukao kad je osvijestila ljutnju i našla način da postavi granice prema osobama uz koje se cijelo vrijeme morala opravdavati za svoje postupke. Veliki je korak naučiti sebe čuti pa potom i prihvatiti. Geštalt terapija kao jednu od važnih postavki ima vjeru u sposobnost pojedinca da se regulira, da sebe dovede u ravnotežu. A to započinje slušanjem svojih potreba. Terapija je dakle tu kao proces potpomaganja pojedinca da sam nađe put od prepoznavanja do odabira zdravih načina zadovoljenja tih potreba.

Svaki pojedinac ima pravo i mogućnost živjeti bez boli i napetosti. Ako ste se prepoznali u ovoj temi, svakako potražite savjet psihologa ili psihoterapeuta.

Kontakt

Puni krug, obrt za savjetovanje, vl. Sandra Popijač Tomšić

Mobitel: 095 911 5067

Adresa: Zagrebačka 89, Varaždin (Tehnološki park)

Zadovoljna-zena-rad-na-sebi
Top
Koristimo kolačiće za poboljšanje naše web stranice. Nastavljajući upotrebu ove web stranice dajete suglasnost za upotrebu kolačića. Saznaj više…